The Forrestall is a large, informal family home. It is designed for construction on a view lot that slopes to the rear. All of the rooms along the back of the home are richly windowed for full appreciation of the vista, and the huge daylight basement has space for a family room, bathroom and three bedrooms.

This is a home to grow in. If finances are tight, and/or three bedrooms are sufficient, the basement level could be left unfinished during the first phase. Then it could be developed later as more living space is needed. If not needed for bedrooms and a family room, the basement could just as easily be redesigned for use as a studio, shop and office, or whatever.The foyer opens opposite a living room that is virtually awash in natural light. The far wall is almost completely filled with windows, and the room is further brightened by four skylights. A half wall, topped by columns, partially separates the living room from the foyer.

Family living will quite naturally gravitate to the comfortable family room/kitchen. Long counters offer plenty of elbow room for group cooking projects, and the L-shaped eating bar can easily accommodate numerous eaters. Although the home has no formal dining room, the bay window is a natural place for an eating nook. Hanging plants will flourish there as well. Other features include a fireplace, step-in pantry and built-in desk.

A half bath at this end of the house is as convenient to the garage and the huge utility room as it is to the family room. The master suite and two bedrooms are located at the opposite end. Amenities in the master suite include a bay window sitting area, walk-in closet and double vanities. The two remaining bedrooms share a bathroom.

For a study plan of the Forrestall (209-19), send $7.50 to Landmark Design, P.O. Box 2307, Eugene, OR 97402. (Be sure to specify plan name and number when ordering.) Designers, architects and readers with plans they would like to see also are invited to contact Landmark.