1. Many ancient cultures celebrated harvest festivals, including the Greeks. Who was the Greek goddess of the harvest?

a. Artemis

b. Athena

c. Demeter

d. Hestia

2. Two ships were set to bring the Pilgrims to the New World, but one developed leaks so everyone crowded onto the Mayflower. What was the name of the other ship?

a. Speedwell

b. Newhope

c. Argus

d. Liberty

3. How many Pilgrims were aboard the Mayflower?

a. 54

b. 102

c. 156

d. 204

4. What was the Mayflower Compact?

a. An agreement between the Pilgrims and the shipping company to take them to Virginia.

b. A document signed by passengers that became the basis for government in the colony.

c. A pledge of religious tolerance and freedom.

d. An agreement signed by passengers that they would abide by certain rules aboard ship.

5. After they arrived, the Pilgrims were befriended by Indians of which tribe?

a. Ojibwa

b. Maskegon

c. Algonquin

d. Wampanoag

6. A famous statue of Chief Massasoit stands in Plymouth, Mass., and on the Utah State Capitol grounds. Who was the sculptor of this statue?

a. Cyrus Dallin

b. Mahonri Young

c. Truman O. Angell

d. Frederic Remington

7. Who was the first governor of the Plymouth Colony?

a. William Bradford

b. John Smith

c. John Carver

d. Roger Williams

8. The Plymouth Colony eventually had its charter revoked by England and it ended up as part of the Commonwealth of Massachusetts. How many years did Plymouth exist as a separate colony?

a. 47 years

b. 72 years

c. 90 years

d. 104 years

9. Which of the following food was definitely NOT part of the 1621 feast?

a. Cranberries

b. Sweet potatoes

c. Pumpkin

d. White potatoes

10. Until the 1930s most of the cranberries sold in this country were sold as fresh berries. Then growers started making juice, sauce and other products. What percentage of cranberries are sold as fresh berries today?

a. 5 percent

b. 25 percent

c. 40 percent

d. 60 percent

11. Which state leads the country in the production of turkeys?

a. California

b. North Carolina

c. Minnesota

d. Utah

12. What is the red, fleshy grown on the head and neck of the turkey called?

a. Waddle

b. Snood

c. Caruncle

d. Comb

13.You've heard of a murder of crows and a knot of toads. According to James Lipton's "An Exaltation of Larks," what is a group of turkeys called?

a. A thanksgiving

b. A gaggle

c. A festoon

d. A rafter

14. One of today's popular Thanksgiving traditions is a football game played by the Detroit Lions. When did this tradition start?

a. 1921

b. 1934

d. 1945

d. 1953

15.The cornucopia or horn of plenty, a common Thanksgiving symbol, appears of which state's flag — not once, but twice?

a. Massachusetts

b. South Carolina

c. North Dakota

d. Idaho

ANSWERS:

1. c; 2. a; 3. b; 4. b; 5. d; 6. a; 7. c; 8. b; 9. d; 10. a; 11. c; 12. c; 13. d; 14. b; 15. d.

Sources: "The Folklore of American Holidays," by Hennig Cohen and Tristam Potter Coffin; "The Thanksgiving Book," ed. by Melinda Corey; "Thanksgiving: The True Story," by Penny Colman; Pilgrim Hall Museum, Plymouth, Mass. (www.pilgrimhall.org); www.thanksgivingnovember.com; www.thanksgiving-day.org

e-mail: carma@desnews.com